Willem en Anneke Tuiteman / 12-05-2009
Ome Frits, Frits van Beek, had op Wittenburg een kruidenierszaak, een echte Wittenburger, wel naar Kattenburg verhuisd. Hij had alles voor iedereen over. Samen met anderen heeft hij de opslagruimte van Onze Woning gekraakt en in die collectieve ruimte de Poort, de Vereniging Nieuw Kattenburg gesticht in November 1976. Ome Frits is de man van het eerste uur geweest. Hij was een hele grote man. Het is een voorrecht als je de man hebt gekend, een grote kindervriend en een heel sociaal iemand.
De gloriejaren waren eigenlijk meteen in het begin met de kinderclub.
Anneke was vrijwilligster vanaf het begin. Dit omdat onze kinderen erheen gingen. De Poort was het enige buurthuis en vroeger de enige opvang van de kinderen. Het is nu meer een “oudevandagenclub” door de vergrijzing.
Door de jaren heen waren er verschillende activiteiten en clubs zoals bingo-avonden, heren- en damesbiljartclub, roeiploeg, voor jong en oud, toneelvereniging, pergomano-club, engelse-, yoga-, en danslessen, ouderensoos, Sinterklaasfeesten, eilandentoernooi samen met Swift, Voorland en de marine en darten om de Ome Leo wissel trofee enz. Er is vraag naar de dingen geweest die we organiseerden. De vraag is altijd vanuit de mensen en als er genoeg mensen zijn gaan we alles doen om het te realiseren.
In de jaren tachtig hebben we met de Poort flink gefeest bij de marine met artiesten zoals Ronnie Tober. We organiseerden korf-, voet-, en volleybaleornooien; ook gingen we klaverjassen. We hebben ook veel gedart met de NS; maar de marine is de marine niet meer.
In de maatschappij bestaat het clubleven niet echt meer. Op de eilanden leeft het clubleven nog wel. Daarom is het zo uniek dat de Poort nog bestaat.
Mensen gaan de deur niet meer uit omdat thuis meer te doen is dan vroeger.We zijn toch vrijwilligers en proberen het toch een beetje in stand te houden. Het is een gezellig iets waar mensen gewoon zichzelf kunnen zijn en er even uit zijn. We proberen de prijzen te drukken zodat iedereen kan komen. Als we de kosten er maar uitkrijgen. Zo houden we de zaak draiiende.
Ook al wonen onze kinderen niet meer hier, toch komen ze meteen als er hulp nodig is. Want ze weten hoe belangrijk de Poort is voor de buurt.
De Poort heeft een heel belangrijke functie in de buurt. Omdat dit de onderlinge contacten in stand houdt en mensen een ontmoetingsplek geeft waar ze de sociale contacten kunnen onderhouden.
Toen we hier kwamen wonen kregen we opeens een hele hoop ooms en tantes. Alleen de oude garde spreekt elkaar zo aan. Kattenburg was echt een dorp, iedereen kende elkaar en ging met elkaar om.
We bestaan ongeveer uit 20 vrijwilligers en hebben ruim 250 gezinnen als lid. We krijgen geen subsidie behalve voor grote feesten zoals het bevrijdingsfeest wat we organiseerden.
Alles is zo duur geworden; heel veel leuke dingen zijn niet haalbaar meer. Vroeger gingen we een dagje uit met de oudjes in drie vier bussen naar een pretpark en lekker eten en drinken. Nu niet meer. Tegenwoordig met Sinterklaas proberen we de kinderen van de opa’s en oma’s hier heen te halen omdat er nog maar zo weinig kinderen hier wonen.
Het zal voorlopig wel blijven bestaan want het gaat goed. Financieel kunnen we het goed bolwerken en dat is de basis voor ons. Zorgen dat het niet te duur is en dat het toegankelijk is voor iedereen. Het is uniek voor Amsterdam omdat er niet zoveel clubs bestaan die volledig op vrijwilligers draaien.
Saamhorigheid en gezelligheid heersen hier.
Mensen voelen zich wel thuis hier we leven prettig samen met elkaar. Niemand wordt met de nek aangekeken. Iedereen staat achter elkaar; je wordt meteen geholpen als er wat is. Niemand zal je in de kou laten staan.
Je krijgt steeds hulp van mensen ook als je het niet verwacht.